Document er et ledende, konservativt, uavhengig og riksdekkende mediehus for nyheter, politiske analyser og kommentarer. Vi prioriterer samtidens store og definerende saker, som masseinnvandringen til Norge og Europa og integreringsproblemene som dette fører med seg, utviklingen i verdens viktigste land, USA, ideologi og praksis i offentlig sektor, vind-, klima- og energidebatten, Midtøsten og religiøse forhold, ikke minst følger vi tett islamismen som vår tids farligste totalitære bevegelse.
Retts- og kriminaljournalistikk er også et satsningsområde. Document tror på nasjonalstaten som den beste rammen for et godt og trygt liv, og vi er opptatt av å bevare forutsetningene for velferdsstaten og demokratiet: en befolkning som føler fellesskap, har tillit til hverandre og som utnytter naturressurser og arbeidskraften til samfunnets beste.
Document gir også ut en rekke bøker i tråd med den redaksjonelle plattformen på Document Forlag.
I 2023 mottok Document pressestøtte for første gang. Les mer om det her.
Document har 300 aksjonærer. Organisasjonen Venneforeningen Document har en kontrollerende andel på 51 prosent og Hans Rustad eier 37 prosent.
Redaksjonen
Hans Rustad er ansvarlig redaktør for Document.no. Hans Rustad er medlem av Norsk Redaktørforening.
Document.no arbeider etter Vær Varsom-plakatens og Redaktør-plakatens prinsipper.
Document.no ble kåret som Gaselle-bedrift i Dagens Næringsliv for 2019, 2020, 2021, 2022 og 2023.
Redaksjonelle e-postadresser:
Hanne Tolg – daglig leder – hanne@document.no
Hans Rustad – ansvarlig redaktør – hans.rustad@document.no
Christian Skaug – forlagssjef Document forlag – christian@document.no
Alf R. Jacobsen – fristilt redaktør
Rebecca Mistereggen – journalist – rebecca@document.no
Erling Marthinsen – journalist – erling@document.no
Frederic Ziem – redaksjonssekretær – frederic@document.no
Kent Andersen – kommentator – kent@document.no
Helena Edlund – journalist – helena@document.no
Arnt Jensvoll – journalist arnt@document.no
Dan Henry Bøhler – TV-produksjonsansvarlig dan@document.no
Elisabeth Rooney – journalist
John Martin Johansen – journalist – john@document.no
Lars Hedegaard – journalist og forfatter
Gruppe-email: redaksjonen@document.no
Faste bidragsytere
Arnt Folgerø
Paul Grøtvedt
Jonas Haugsvold
Ragnar Larsen
Kjell Madsen
Rainer Prang
Bernt Oftestad
Kjell Skartveit
Einar K. Holtet
Øystein Steiro Sr.
Flere av våre faste skribenter må fremdeles dessverre skrive under pseudonym. De kan nås ved å kontakte de navngitte i redaksjonen som vil videresende email til rette person. Enhver skribent som ønsker å publisere tekster på Document, kan forøvrig sende manuskripter til kontakt@document.no.
Postadresse:
Document.no A/S
Postboks 6846 St. Olavs plass
N-0130 Oslo
Organisasjonsnummer: 893 068 392
Mobiltelefon til redaksjonen: 413 54 638
Donasjoner
Vi mottar gjerne donasjoner, både regelmessige månedlige og impulsive engangsbeløp. Benytt vår konto i Dnb 1503.02.49981., eller betal med Paypal (paypal@document.no), eventuelt kan du Vippse oss på 13629 (organisasjonsnummer). Støtt oss her for enkeltdonasjoner. Eller kjøp abonnement her.
Document.no har etterhvert blitt Norges største uavhengige meningsbærer, og vi vokser raskt. Det finnes en dominerende samfunnsagenda som mange ikke er enig i eller komfortabel med. Behovet for et reelt konservativt medium har aldri vært større.
De etablerte mediene evner ikke å si noe fornuftig om sammenhengene og endringene som påvirker våre liv. Endringer som vil få vidtgående konsekvenser ikke bare for oss, men også for våre framtidige generasjoner.
Vi setter ord på dette, gjerne med hardtslående, ærlige beskrivelser og analyser som svir. Det er mye som står på spill i dag og mange verdier som er truet. Fornuften og friheten er to av dem.
Norske medier skryter av at de ikke lenger er partibundet. Men de mener snart akkurat det samme. Akkurat som forskjellen mellom partiene er marginale.
På meningsfronten har det oppstått en meningskultur som er underlagt trender: hva som er anstendig, hva som passer seg og hva man skal mene. Den er ikke underlagt opplysningens prinsipper: kunnskap, pålitelighet, transparens og verifiserbarhet.
Den bygger ikke på fornuft og forstand, men skiftende følelser. Den skaper en offentlighet styrt av irrasjonalitet.
Document.no er her som et alternativ til dette – vi skal være en frihetens og fornuftens stemme som bryter ut av ekkokammeret og støyen.
Vi ønsker å påvirke og korrigere utviklingen. Vi tror at endring må skje ved at man bevarer og bygger videre på våre nedarvede verdier, tradisjoner og visdom som har gitt oss vår livsform og levegrunnlag.
Derfor er vi til, og derfor vokser vår leserskare.
Bakgrunnen og historen til Document.no
Document ble lansert 14. januar 2003 av redaktør Hans Rustad.
Document var på den tiden det første journalistiske nettstedet i Norge som begynte å bruke blogging (weblogg) som format.
Fra å være nærmest et soloprosjekt er det i dag nærmere førti personer personer som er involvert på ulike områder – fra artikkelforfattere og journalister til IT, TV-teknikere og moderatorer.
Document har en stor og engasjert leserskare. Månedlig har sidene rundt 400.000 unike lesere som tilbringer mye tid på å lese våre artikler og kommentarer. Våre Facebook-sider har i tillegg over 59.000 følgere.
Document i media
Kampen for ytringsfriheten
“Hvis ikke vanlige arbeidstakere kan benytte seg av ytringsfriheten uten fare for å miste jobben, har de i realiteten ingen ytringsfrihet.”
Anders Giæver, VG 10.10.2015
“En avisredaktør lar ikke være å trykke et leserinnlegg dersom hun er uenig i det som står der. På samme vis tar jeg en redaksjonell avgjørelse basert på lovverket som henviser til prinsippet om ytringsfrihet. Å avvise de ubehagelige stemmene er i strid med dette prinsippet. Da er vi ikke lenger et bibliotek for alle.”
Biblioteksjef Deichmanske bibliotek Kristin Danielsen, Aftenposten 22.10.2014 om Lars Vilks foredrag om Dan Park på Deichmanske, i regi av Document.no
“Kritikerne har jo ikke noe interesse av å finne ut hva Dan Park vil si med sine bilder, de er jo bare opptatt av å få frem sitt eget budskap.”
Lars Vilks til NRK 17.10.2014 i forbindelse med sitt foredrag i regi av Document.no
“Document.no (har) inntatt posisjonen som en av høyresidas viktigste debattarenaer for islamkritikk og innvandringsspørsmål.”
Klassekampen 22.01.2014
“Få tester ytringsfriheten mer enn redaktør Hans Rustad og nettstedet Document.no.”
Gunnar Stavrum, 18.12.2013
Et av Norges viktigste medier
“På nett produserer de så mye at de gode artiklene lett drukner i mengden.(…) Enten du liker dem eller ikke: Når Document får teften av en sak, kan du regne med at den dukker opp i en noe nedtonet form i de større avisene noen uker, måneder, eller i verste fall år, senere.”
Bjørn Stærk, Aftenposten 13.12.2013
Romkvinnesaken
“NRK Dagsrevyen har de siste ukene fått hard medfart etter at Nina Hjerpset-Østlie via Document.no avslørte at statskanalen bevisst ikke valgte å ta med opplysninger om barnevoldtekt i et innslag om en som satt fengslet i Norge for menneskehandel.”
Side3 29.01.2013
“NRK skylder det norske folk en grundig redegjørelse for hva som gikk så veldig galt i Dagsrevyen denne lørdagen.(…) Først ute med å skrive om saken var Nina Hjerpset-Østlie på document.no”
Dagbladet 25.01.2013
Blasfemi-paragrafen stoppes
“For første gang var det bloggere som satte den politiske dagsorden i Norge.(..) Den mest aktive var uten tvil, Hans Rustad, redaktør for document.no.”
Dagbladet 04.02.2009
“Denne bloggen er ambisiøs. Bidragsyterne ønsker å skape en stemme som høres, en stemme som roper om viktigere ting, med et perspektiv som ikke er like navlebeskuende som media tror den norske folkesjela er.”
ABCNyheter 07.02.2005
Moderering av kommentarer og debattfelt
Vi legger til rette for en åpen og anstendig debatt i tilknytning til alle våre artikler.
Siden 2008 har vi hatt forhåndsmoderering av alle kommentarer, det kan derfor ta noe tid før kommentarene blir publisert. Vi bestreber oss på å behandle alle innlegg så fort som overhodet mulig, men hvis det er stor pågang, kan det ta noe tid.
Våre modereringsregler er enkle:
Vi aksepterer ikke ytringer som er åpenbar spam, obskøn, rasistisk eller som på andre måter er brudd på norsk lov eller et minimum av folkeskikk.
Utover dette så er takhøyden stor, og vi setter pris på en god diskusjon og debatt. Vi ser at debattfeltet ofte har et høyt nivå, med sterke og kunnskapsrike bidragsytere som til tider bidrar med like nyttig lesestoff som selve artikkelen.
Vi benytter oss av Disqus som kommentarverktøy. Her finnes det i tillegg mulighet til å rapportere kommentarer som man mener er over grensen for det akseptable.