I industriparken i Mo i Rana står en halvferdig batterifabrikk som en slags spøkelsesaktig påminnelse om det som skulle bli et batterieventyr.

Fabrikken som var ment å etableres i industribyen på Helgeland, skulle få 5000 nye innbyggere til Mo i Rana innen 2030.

Det ser det nå ut til ikke å bli noe av, skriver FriFagbevegelse.

Siden 2018 har den nordnorske byen forberedt seg på storinnrykk i kommunen og 1500 nye arbeidsplasser.

Gigafabrikken «Giga Arctic» er blitt bygget, men nå er videre bygging og produksjon lagt på is. Inne i industriparken i Mo i Rana står det halvferdige bygget. Den holdes varm på 12 grader for å bevare massen. På den andre halvparten er det kun et fundament.

Kontrakten på byggingen av den nye gigafabrikken blir ikke fornyet. Freyr vil bygge fabrikken i USA i stedet.

I midten av november i fjor sa Freyr-sjefen, Birger Steen, til NRK at det etter introduksjonen av IRA ikke er mulig å få finansiert den typen batteriprosjekt som var planen i Mo i Rana.

Samtidig sa han at ambisjonen om å få det til på sikt, står fast.

Det samme sier Hilde Rønningsen og Marius Jøsevold fra Freyr, da LO Aktuelt møter dem i en av brakkebyggene til selskapet rett før jul.

Freyr-sjefen selv hadde ikke anledning til å delta på intervjuet.

Batteri­eventyret er over, så her kommer ammoniakk­eventyret

Freyr har informert om at det ikke kommer til å skje noe mer i Giga Arctic-fabrikken i 2024 – utover å sikre bygget slik at det ikke taper verdi. Etter det vil tiden vise.

Kritikken hagler nå, og flere har bitt seg merke i at det enda ikke er produsert et eneste batteri til tross for at selskapet har investert over fire milliarder kroner i Mo i Rana siden planene ble lansert i 2019.

Det ble også forespeilet over tusen arbeidsplasser. Foreløpig er det kommet hundre i forbindelse med pilotfabrikken CQP (Customer Qualification Plant).

Lukrative styrehonorar og topplederlønninger har også skapt oppmerksomhet rundt batteriselskapet.

I årsrapporten til Freyr kom det fram at en samlet godtgjørelse til styret kom på over 60 millioner kroner i 2022.

Kommunikasjonsdirektør i Freyr, Hilde Rønningsen, blir lei av all kritikken rundt lønninger til topplederne. Hun mener nasjonale medier har gått av hengselene når de har omtalt Freyr.

– Det har vært vanskelig å snakke om fornuftige ting og vår utvikling fordi de hele alt hele tiden skal handle om bonus og lønn. Da blir jeg lei av noen ganger, sier hun.

LO-lederen i Rana, Øystein Fagerli, mener han har løsningen.

– Regjeringen må komme med et lån, slik at Freyr klarer å etablere seg her, sier han.

Statssekretær Anne Marit Bjørnflaten (Ap) svarer ikke direkte på kritikken, men viser i stedet til regjeringens næringspolitikk som hun skriver at «girer opp investeringene og omstillingen til et lavutslippssamfunn».

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.

Mest lest

Les også