Utenriksminister Espen Barth Eide. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) prøver å få land som har kuttet støtten til FN-organisasjonen UNRWA til å snu. UNRWA er beskyldt for terror-deltakelse.
Etter at det ble påvist at flere ansatte i FN-organisasjonen UNRWA faktisk hadde deltatt aktivt i den bestialske terroren mot Israel 7. oktober, har en rekke land kuttet sin støtte til organisasjonen.
Blant landene som har stanset sin støtte til denne brått så omstridte organisasjonen, er:
Storbritannia * Tyskland * Italia * Nederland * Sveits * Finland * USA * Australia * Canada * Frankrike * Japan * Østerrike.
Forleden meldte Sverige at de fulgte etter.
Til sammen er det 14 land som har tatt denne beslutningen, etter å ha sett bevisene for UNRWA-medarbeideres terrordeltakelse.
Mange ville da ventet at også Norge ville gå til dette skrittet, et skritt som fremstår som det eneste naturlige for andre, vestlige land vi vanligvis samarbeider med og er på linje med.
Men underlig nok velger altså Norge å opprettholde støtten til det som av mange nå forbindes med en organisasjon med bånd til ren terrorvirksomhet.
Ikke nok med det, nå melder NTB at Norge vil prøve å overtale de andre landene til å oppheve sin stans i støtten.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier ifølge NTB at han jobber dag og natt for å få dem til å ombestemme seg.
– Jeg tror vi får et stadig større gjennomslag for det, for her har noen handlet litt fort. Jeg tror vi skal få mange til å snu, sa Eide i Stortinget torsdag.
Onsdag advarte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at Gazas befolkning er i ferd med å sulte i hjel, og ba innstendig om at land gjenopptar støtten til UNRWA.
Bakgrunnen for at flere land har kuttet støtten, er at Israel har anklaget minst tolv UNRWA-ansatte for å ha medvirket i Hamas-angrepet 7. oktober. Dette finnes det også solide beviser for.
Barth Eide er forbeholden i sin fordømmelse av noe slikt, han sier blant annet at dette er noe som kan ha skjedd:
– Vi er alle enige i at det er uakseptabelt at ansatte kan ha deltatt i terrorhandlinger. Det man vanligvis gjør, er å gå etter de individene. Man ser også om det er noe som man kan gjøre annerledes i fremtiden. Hvis noen i en politistyrke har begått kriminalitet, så legger man ikke ned hele politistyrken. Men her har man på en måte trukket den konklusjonen, sier Eide.
Flere forslag knyttet til krigen i Gaza og Norges forhold til Israel er torsdag oppe til debatt og votering torsdag i Stortinget.
MDG og SV har begge foreslått at Norge skal øke støtten til UNRWA.
Les også:
Etter terroravsløringene: Også Østerrike stopper støtten til UNRWA
Bestill fra Document i dag:
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.
Kjøp flere gode bøker fra Document!
Husk å støtte Document: